Fundació Balmesiana

FUNDACIÓ BALMESIANA
Institució de ciència religiosa, és una fundació eclesiàstica autònoma privada, amb personalitat jurídica, sense ànim de lucre (Estatuts, art.1º §1). Va obtenir la seva aprovació eclesiàstica del Bisbat de Barcelona el 26 d’octubre de 1939. 

Domicili
Té el seu domicili al carrer Duran i Bas, 9-11, de Barcelona. 

Finalitat
La fi de la fundació és promoure la cultura religiosa superior, en la seva més ampla accepció de tractar amb criteri catòlic qualsevol disciplina (art.1º §2). Aquesta Fundació fa pública la seva professió de fe catòlica i la seva promesa d’obediència absoluta a la Jerarquia Eclesiàstica. Acata també els principis constitucionals (art. 8º §2). 

Patronat
La direcció última de la Fundació està a càrrec d’un Patronat directiu, del qual és President honorari nat l’Excm. Senyor Arquebisbe de Barcelona, i President un Sacerdot de la Companyia de Jesús (art.8º y 9º), en memòria del primer fundador de la "Biblioteca Balmes", el P. Ignasi Casanovas, SJ. L’actual President és el P. Hèctor Vall, S.J.

HISTÒRIA
El 1923 el P. Ignasi Casanovas, S.J., (a la imatge) va crear la Biblioteca Balmes com una secció de l’obra pia Foment de Pietat, fundada per mossèn Eudald Serra i Buixó el 1916. Ambdues institucions estaven ubicades al carrer Duran i Bas 9-11, de Barcelona, en un admirable edifici d’estil gòtic modern, amb murs de carreu en pedra de Montjuïc (1919-1940).
La persecució religiosa de 1936 no va arribar a la casa, però si a nombrosos col·laboradors, a qui Déu coronà amb la palma del martiri: P. Ignasi Casanovas, S.J., Dr. Pere Ginebra, pvre., Dr. José Casanellas, pvre., D. Josep Forn, pvre., Dr. Fèlix Treserra, pvre., Dr. Pere Pous, Dr. Ramon Ejarque, D. Josep Vinyeta, D. Alfons Par i D. Josep Salvans.
Després de la guerra civil, les activitats de l’antic Foment de Pietat van ser assumides por dues fundacions canòniques i civils: Fundació Balmesiana (successora de las activitats de la Biblioteca Balmes), que s’ocuparia de la promoció i difusió de la cultura catòlica, i la Fundació Cultura Religiosa (successora del Foment de Pietat), que mitjançant l’Editorial Balmes es dedicaria a publicar i difondre llibres de pietat, de litúrgia i d’espiritualitat.
Mossèn Eudald Serra va dirigir la Fundació Cultura Religiosa fins a la seva mort (1967), succeint-lo el Dr. Àngel Fàbrega i Grau i, actualment, el Dr. Ramon Corts i Blai.
Al P. Casanovas, el van seguir com a directors de la Fundació Balmesiana el P. Fernando Mª Palmés, S.J., el P. Cándido Dalmases, S.J., el P. José O’Callaghan, S.J., el P. Juan Roig Gironella, S.J. –que va crear el 1951 l’Institut Filosòfic de Balmesiana-, el P. Pere Suñer, S.J. –que va crear el 2002 l’Institut Sant Tomàs-, i, actualment, el P. Hèctor Vall, S.J. 

Per a més informació podeu consultar el web de la Fundació Balmesiana www.balmesiana.org